Slimme assistenten zorgen ervoor dat we continu leren. Wat we zien in deze video is de impact van Google Assistant op de manier van leren bij kinderen. Ze krijgen direct antwoord op alle vragen die naar boven komen tijdens hun avonturen. Spelenderwijs leren. Maar wat is het gevolg hiervan op het onderwijs van de toekomst? En werkt dit ook voor volwassenen?

Een belangrijk verschil tussen kinderen en volwassenen is de leerhouding. Kinderen staan open voor nieuwe informatie en hebben een kritisch tegenwoord, volwassenen hebben een meer gesloten houding. Nu is de vraag natuurlijk of deze vorm van interactie ons open kan stellen voor continu leren. In de huidige wereld is levenslang leren tenslotte steeds meer van belang.

De timing van deze video past in de toenemende aandacht voor Google Home, Amazon’s Alexa en Apple’s Siri. Wat maakt deze smart speakers, die steeds vaker in onze woonkamers leven, zo uniek? Wat maakt deze technologie anders dan de computer en de smartphone?

In een artikel van CNBC komt onderzoeker Solace Shen van Cornell University aan het woord. De lijn tussen mens en technologie wordt met deze slimme apparaten veel dunner; we worden niet meer in het device gezogen. In plaats daarvan stimuleert de stem-begeleide interactie mensen om te focussen en op elkaar te letten, aldus Shen.

Het comfort van continu leren

We merken dat met de technologie van vandaag mensen in een comfortabele positie raken als het op leren aankomt, omdat het niet langer noodzakelijk is om volledige informatie op te zoeken voor een bepaalde activiteit. Dit comfort wordt alleen maar vergroot door de toevoeging van een slimme assistent aan het huishouden. En wie weet later ook de werkvloer.

De connectie met de trainingswereld is zo gemaakt. Hoeveel van de kennis moeten we nog (willen) aanleren als men een groot deel van de informatie binnen seconden kan opvragen? En hoe kunnen we deze vorm van interactie implementeren in het individuele leertraject?

Wij zien in ieder geval veel kansen voor technologie om de rol van een digitale mentor aan te nemen. In plaats van de overdracht van informatie naar digitale platformen te brengen zouden we moeten kijken naar de waarde van een slimme assistent in het leerproces. Training is slechts een onderdeel van continu leren.

Facebooktwitter

Gerelateerd:

One thought on ““OK Google, hoe kan ik continu leren?”

  1. […] zien, maar als onderdeel van het grotere traject. Hier is de rol van de technologie automatisch om slimme ondersteuning te bieden en te voorspellen aan welke leeractiviteiten men behoefte heeft op welk […]

Laat een bericht achter

Dank voor je bericht