Het geheim achter effectief leerdoelen stellen

Hoe kunnen we effectief leerdoelen stellen voor dit jaar? Inmiddels is de eerste maand achter de rug; hét moment om nieuwe kansen te benutten en uitdagende doelen te stellen. Om te kijken hoe het met de goede voornemens is gesteld. Hoe wil jij je dit jaar verder ontwikkelen? Ga je aan betere communicatie werken? Of aan leiderschap?

Leerdoelen. We maken ze tenslotte allemaal, maar hoe kom je er nou achter wat jouw leerdoelen zijn? Hoe bepaal je wat je wil, als hetgeen je wil leren nog niet bekend is? Dit zijn vragen waar we allemaal tegenaan lopen. En niet alleen aan het begin van een nieuw jaar!

Effectief leerdoelen stellen

In het leerprocess is het belangrijk om tijdig hoofdzaak van bijzaak te scheiden. Hiermee zorgen we namelijk dat we energie kunnen stoppen in de goede doelen en voorkomen we teleurstelling bij het niet behalen van de verkeerde doelen. Effectief leerdoelen stellen heeft dus te maken met bepalen wat voor jouw de grootste waarde heeft, niet voor een ander. 

Het is dus verstandig om te kijken naar huidige situaties en niet te filosoferen over de plek waar we willen zijn. Kijk daarom naar specifieke situaties waar jij in betrokken bent en die je op dit moment als lastig ervaart en bedenk dan wat je in deze situatie precies doet.

Voor het stellen van een effectief leerdoel, kijk naar kleine situaties. Probeer niet meteen de gehele (werk)situatie aan te pakken. Pas als je weet wat het effect is van het gedrag in deze situatie kun je gaan nadenken over het gedrag wat je in de toekomst wil laten zien. Alleen dan kun je effectief naar dit leerdoel toe gaan werken. 

Het “do something” principe

Vind je het lastig om de motivatie te vinden voor dat wat je wil veranderen of leren? Of om inspiratie op te doen voor nieuwe activiteiten? Waar het fout gaat zijn de emoties die ons aan de ene kant inspireren maar tegelijkertijd blokkeren door de negatieve lading.

Volgens Mark Manson gaat het om actie ondernemen in plaats van te wachten op de juiste inspiratie die voldoende motivatie geeft. Inspiratie volgt uit “iets doen” en leidt uiteindelijk tot de motivatie om het af te maken. Wil je er achter komen wat jouw leerdoel moet zijn voor dit jaar? Ga aan de slag!

Mark Manson’s “Do Something” Principle

Action → Inspiration → Motivation

Facebooktwitter

Gerelateerd:

Laat een bericht achter

Dank voor je bericht