Examenvrees blijkt wereldwijd trauma

Examenvrees blijkt een universeel thema in onze dromen te zijn. Dit las ik eerder dit jaar in een slaapspecial van 14 (!) bladzijden in het wetenschapskatern van het NRC. Eén ding is duidelijk: slapen is hip. En met slapen valt tegenwoordig geld te verdienen. We willen tenslotte allemaal beter slapen, niet waar?

Er zijn talloze bedrijven die apps en apparaatjes aanbieden om ons inzicht te geven in ons slaapgedrag. Hoe lang we in welk slaapstadium verkeren. Wanneer we in diepe slaap zijn. En wanneer onze hersenen zo actief zijn dat we bijna wakker zijn: onze dromen.

Examenvrees als trauma

Hoe groot het mysterie rondom dromen ook blijft, één ding is zeker, we verwerken eerdere gebeurtenissen en laten onze gedachten de vrije loop. Dromen houdt antropologen al eeuwen bezig; en wat blijkt? Er is een universeel thema: examenvrees.

Op de proef gesteld worden is blijkbaar een trauma dat ons achtervolgt. Niet gek als je bedenkt dat ons onderwijssysteem in eeuwen niet is gewijzigd. Nu, zijn we het niet verschuldigd aan onze volgende generatie om deze stress weg te nemen door examenvrij te leren?

Een wereld zonder examenvrees

Misschien klinkt het te mooi om waar te zijn en zijn we er nog niet klaar voor, maar de gedachte is sterk. In plaats van te allen tijden academische integriteit te garanderen, kunnen we niet voor een lager risico zorgen en hiermee de druk van examenvrees wegnemen?

Curricula kunnen naar onze overtuiging zo worden samengesteld dat learners enkel met kritische toepassing van het leermateriaal vooruitgang kunnen maken. Met geavanceerde algoritmes kunnen we continu beheersing toetsen en de druk op learners verlagen. 

Met dergelijke non-invasive examination nemen we dit wereldwijde droomthema weg en geven we mensen de mogelijkheid terug hun eigen, unieke kwaliteiten te laten zien in plaats van te bezwijken onder de druk van het verwachtingspatroon van de onderwijzer. Examenvrees hoeft niet langer een trauma te zijn. 

Toegegeven, zelfs voor ons voelt dit nog een beetje als dromen, maar dan wel met de blik op de toekomst en niet in de achteruitkijkspiegel. We horen graag jullie ideeën hoe we deze droom ooit in vervulling kunnen laten gaan.

Facebooktwitter

Gerelateerd:

Laat een bericht achter

Dank voor je bericht