Geheim van de lerende organisatie?

Wat is het geheim van de lerende organisatie? Wat is daarvoor nodig en op welke wijze zorg je ervoor dat het aansluit bij de doelen die je als organisatie hebt. Tijdens de Board of Inspiration Dag van HotelloTOP hebben we met 26 professionals uit het werkveld van gastvrijheid (hotels, leveranciers en ondersteunende diensten) een ontwerp gemaakt hoe dit er voor gastvrijheid gerelateerde bedrijven uitziet.

Leeromgeving

De basis van de lerende organisatie is de leeromgeving. Een omgeving die bestaat uit drie elementen. 

  • Leercultuur – is deze open en toegankelijk voor een ieder. Denken we over leren in een vaste mindset of is er groei voor een ieder?
  • Leerhouding – hoe staat de gemiddelde medewerker tegenover leren? Op welke wijze zien ze ‘life time learning” zitten en passen ze het toe?
  • Leermeesterschap – misschien wel de belangrijkste, immers in een snelle tijd gaat het niet om wat je leert maar hoe snel je je kunt aanpassen aan de omgeving. Een leermeester per onderwerp is dan noodzakelijk. Hoe is het leermeesterschap in de leiding van een bedrijf geborgd?

De zaken die hiervoor genoemd zijn, zijn de basis voor het geheel dat tot ontwerp heeft geleid.

Ontwerp

Hoe hebben we het ontwerp gemaakt? Door eerst te kijken naar wat er moeilijk is, daarna het kader te stellen en dan een vernieuwd ontwerp te maken. Dus drie stappen om je eigen organisatie daadwerkelijk te toetsen aan de mate van leren. Natuurlijk hebben we dit aan het gastvrijheid model gekoppeld.

Geheim van de lerende organisatie

Het grootste geheim van lerende organisaties bestaat uit drie zaken:

  • Er is een visie op leren;
  • De cultuur is zo gemaakt dat fouten een kans bieden en geen ‘straf’, Er heerst een grote nieuwsgierigheid;
  • De leiding binnen de organisatie draagt zelf leren uit, plaats nieuwe doelen en laat mensen daarvan leren;

Kortom meer weten over hoe jouw organisatie lerend kan zijn en blijven? Neem gerust contact op.

[ninja_form id=2]

Facebooktwitter

Gerelateerd:

2 thoughts on “Geheim van de lerende organisatie?

  1. […] voor vertrouwen onder medewerkers? Wij zijn van mening dat het allemaal begint bij een duidelijke visie op leren. Mensen moeten gelijke kansen krijgen voor ontwikkeling en fouten kunnen maken. Zoals gezegd, het […]

  2. […] van explicit knowledge. Ofwel, niet het emotionele. Daarbij komt de groeiende noodzaak van een lerende organisatie. Een organisatie die weerbaar is in een wereld die op hype-snelheid in beweging is. We hebben meer […]

Laat een bericht achter

Dank voor je bericht