De ondergang van de iPadscholen

Is digitaal leren gefaald? Onlangs las ik in de NRC dat “de iPadscholen van Maurice de Hond definitief ter ziele [zijn]”.  De organisatie achter de scholen, Stichting Onderwijs 4 Nieuwe Tijd (O4NT) is failliet verklaard. Ze ontwikkelden tevens de gelijknamige software voor het onderwijs. Wat zegt dit over de toekomst van digitaal leren?

Het artikel gaat in op de hoge kosten die zijn verbonden aan de software en iPads. Het probleem lijkt echter vooral bij het gebruik ervan te liggen. “… als de juf bijvoorbeeld breuken behandelde, hadden sommige kinderen dat al een half jaar eerder op hun app gehad”. De technologie alleen is duidelijk niet genoeg om trainen en leren te vernieuwen.

Verder wordt een onderzoek van Universiteit van Amsterdam uit 2015 genoemd. Het laat zien dat het gebruik van tablets geen aantoonbaar effect heeft op de motivatie of het leren zelf. Dit bevestigt het eerdere vermoeden dat het simpelweg vervangen van boeken niet voldoende is voor een hogere graad van leren.

Het gebruik van technologie in het onderwijs is pas succesvol als het ineen wordt gevlochten met didactische modellen. Een onderzoek gepubliceerd in Computers & Education toont namelijk aan dat digitaal leren in het onderwijs wel degelijk de effectiviteit positief beïnvloedt. Voornamelijk in een informele setting, voor exacte vakken en gedurende een langere periode.

iPadscholen – Digitaal leren hoeft niet digitaal te zijn

Dus als het digitaliseren van materialen niet werkt, wat is dan wel de toekomst van trainen? En waar komt digitaal leren wel tot zijn recht? Wat we zien door de geflopte iPadscholen is dat technologie niet simpelweg een toevoeging is op het huidige systeem. Het is juist een middel om een compleet nieuwe manier van leren toe te passen.

Als we mensen willen toestaan hun eigen pad te volgen en op een eigen tempo te leren dan moeten we het klassikaal trainen niet meer als basisprincipe zien, maar als onderdeel van het grotere traject. Hier is de rol van de technologie automatisch om slimme ondersteuning te bieden en te voorspellen aan welke leeractiviteiten men behoefte heeft op welk moment.

De technologie mag niet de kern van het leren overschaduwen. We moeten traditionele methodes intact laten. Het mooie van zo’n vorm van digitaal leren is dat we nog steeds boeken kunnen lezen. En in schriften kunnen schrijven. Het verschil: er kijkt een digitale mentor over onze schouder mee. Die helpt ons effectiever te leren in de snelle samenleving van vandaag.

Facebooktwitter

Gerelateerd:

Laat een bericht achter

Dank voor je bericht