Waardering van werknemers in het beste vakantieresort ter wereld

Een onderzoek van Harvard Business School naar de waardering van werknemers in een Turks resort. Wat doet een van ’s werelds meest gerenommeerde scholen in een luxe vakantieoord?

Hillside Beach Club in Fethiye heeft cijfers waar menig hotelier enkel van kan dromen. Veel terugkerende gasten en een bijna perfecte klanttevredenheid. Reden om het geheim van deze organisatie te achterhalen.

De studie van Harvard laat zien dat tevreden werknemers voor tevreden gasten zorgen, zo schrijft de Volkskrant. Het huiselijke gevoel dat gasten ervaren lijkt niet uniek voor dergelijk resort, maar de overtuigende dienstbaarheid van de werknemers maakt Hillside Beach Club tot een succes. Hoe krijgen ze dit voor elkaar?

Het zit ‘m uiteraard in de waardering. Medewerkers zijn gelukkiger en zeggen dat de sfeer er anders is dan bij soortgelijke resorts. In de verdere toelichting over de succesformule vallen twee dingen op: meer training en meer ruimte voor eigen initiatief. De jaarlijkse training van werknemers en managers zorgt ervoor dat iedereen op gelijk niveau staat. 

Waardering voor nieuwe ideeën

Dat mensen bij Hillside Beach Club tevreden zijn zorgt voor een positieve bedrijfscultuur, maar de échte impact op bedrijfsresultaten lijkt van het speciale interne telefoonnummer voor nieuwe ideeën te komen. Alles vanuit het perspectief van de gast: hoe kunnen we voor meer geluksmomentjes zorgen? Het is de puurste vorm van innovatie.

De organisatie heeft haar werknemers niet alleen nodig voor bedrijfsverbetering, maar ook om de kennis over deze nieuwe initiatieven te delen. Uit ander onderzoek blijkt namelijk dat het actief delen van informatie onder werknemers leidt tot kostenbesparing.

Hier zijn een open houding en een positieve leercultuur noodzakelijk. Er moet dus een cultuur worden gecreëerd die creativiteit stimuleert en mensen het gevoel geeft dat ze worden gehoord.

We kunnen stellen dat mensen ervaringen en ideeën actief delen zodra er vertrouwen is. Vertrouwen tussen medewerkers en managers, maar ook vertrouwen onderling. Dat is wellicht nóg belangrijker.

Hoe zorgen we voor vertrouwen onder medewerkers? Wij zijn van mening dat het allemaal begint bij een duidelijke visie op leren. Mensen moeten gelijke kansen krijgen voor ontwikkeling en fouten kunnen maken. Zoals gezegd, het bedrijf heeft haar werknemers nodig om beter te worden, dus er moet vertrouwen zijn dat ze daar ook daadwerkelijk aan kunnen bijdragen.

Facebooktwitter

Gerelateerd:

2 thoughts on “Waardering van werknemers in het beste vakantieresort ter wereld

  1. […] het om vertrouwen en transparantie. Inzicht in de winst- en verliesrekening van het bedrijf. Informatie actief delen. Het gaat tegenwoordig tenslotte vooral om kennis nu technieken en technologieën voor […]

  2. […] management draait om het stimuleren en belonen van ervaringen delen. Doen we dit in een (geautomatiseerd) digitaal leertraject, dan is het […]

Laat een bericht achter

Dank voor je bericht